O GRILLU KAMADO
Archeolodzy odkryli wielkie, gliniane naczynia, mające około 4000 lat, które są uważane za wczesne wersje ceramicznej kuchenki Kamado. Od tego czasu produkt ewoluował na wiele sposobów: zdejmowana pokrywa, dodane drzwi dla lepszej kontroli ciepła, a podstawą stało się przejście z drewna na węgiel.
W Japonii Mushikamado było okrągłym, glinianym garnkiem z wyjmowaną pokrywką w kształcie kopułki, przeznaczoną do gotowania ryżu na parze.
Nazwa 'Kamado’ jest japońskim określeniem i oznacza 'piec’ lub 'zakres gotowania’. Ta nazwa została przyjęta przez Amerykanów i stała się ogólną nazwą ceramicznej kuchenki. Grille Kamado można wykorzystać nie tylko do grillowania lub pieczenia – mogą być w nich wypiekane również pizza, chleb, ciasta i ciasteczka. Dzięki doskonałym właściwościom zatrzymywania ciepła, można osiągnąć wysoką temperaturę i utrzymać ją poprzez precyzyjne sterowanie przepływem powietrza w górnych i dolnych otworach wentylacyjnych. Wysokie temperatury są idealne do szybkiego przygotowania hamburgerów i kiełbasek, podczas gdy niskie sprawdzają się przy gotowaniu większych potraw przez dłuższy czas.
Może warto spróbować dodać trochę zrębków węgla drzewnego, aby Twoje mięso stało się jeszcze bardziej aromatyczne?